Kunstenaar:
HOME KUNSTENAARS OVER JMASTER.BE ZELF EXPOSEREN INLOGGEN
Biografie  
home > kunstenaars > kunstschilders > > biografie

HEIMATSCHILDER DESIRE VERMEULEN

KUNST IS VAKMANSCHAP...

"Ik ben vanwaar de wolken komen...."

DESIRE VERMEULEN werd in 1935 geboren in zijn dorp WERCHTER.  Hij groeide daar op en vandaag de dag woont hij er nog altijd. Hij is, wat men noemt, een 'rasechte' Werchteraar.

" Een levensgenieter,  iemand die met volle teugen van het gulle Vlaamse leven geniet, maar tegelijkertijd ook iemand die met zijn beide voeten op de grond blijft." Dat is tenvolle deze Werchterse HEIMATSCHILDER Desiré Vermeulen.

Desiré is een artist die altijd originaliteit en vernieuwing in zijn werken probeert te brengen. Zijn schilderwerken en kleurpotloodtekeningen stralen dan ook allemaal een persoonlijk doorleefde inhoud uit. Ze vertellen als het ware een eigen verhaal en zijn grotendeels geinspireerd rond typische Werchterse en Vlaams-Brabantse onderwerpen, landschappen... de wolken en hoe het vroeger was -en ook vandaag de dag.

Als we zijn leven in enkele woorden samenvatten kunnen we er niet naast kijken: van jonge schilder tot gelukkige opa. Desiré heeft zijn heel leven lang hard gewerkt.

Kortom: Desiré schildert en tekent dorpse herinneringen van hoe hij zich voelt en beweegt in zijn Werchter. " Schilderen is immers VOELEN, " zegt de volksmens Desiré en hij voegt er fijntjes aan toe dat "Kunst ook Vakmanschap is".  Desiré kan dat immers als geen ander weten.

Desiré heeft zich nooit te oud gevoeld om (bij) te leren. Van de klassieke schildersschool te Leuven, waar hij zich ook vooral toelegde op de speciale hout-en marmer technieken, via de Aarschotse Academie, stapte de kunstenaar naar de Leuvense Academie.

Wat betreft individuele tentoonstellingen is Desiré een 'stille', iemand die het hoofd koel hield. Hij kwam nooit veel buiten met zijn werk. Maar als hij dan toch eens uitzonderlijk zijn werk tentoonstelde was het meteen raak. Zijn tentoonstellingen in zijn dorp Werchter zijn daar het sprekend bewijs van.

Nu is Desiré reeds vele jaren met wel verdiend pensioen en schildert en tekent hij nog dagelijks. In het verleden werd zijn werk meermaals geselecteert voor groepstentoonstellingen in Mechelen, Leuven, Westerlo, Haacht, Rotselaar, Aarschot,  Nieuwpoort en Tervuren.

Desiré reisde ook om te leren. Hij ondernam belangrijke studiereizen naar Rome en Parijs om het werk van de grote meesters te ontdekken.

Verder is Desiré nog steeds actief in het Werchters gildeleven. Zo werd hij tijdens de Koningsschieting in 2010 KONING van de Werchterse SINT-SEBASTIAANSGILDE. Een titel voor drie jaar.

Natuurlijk kent iedereen Werchter van het jaarlijks ROCK FESTIVAL. Maar WERCHTER blijkt een gezonde voedingsbodem voor schilders te zijn. Lang geleden had men de bekende schildersclans Van Leemputten en Van Langendonck.  Desiré Vermeulen zet deze Werchterse schilderstraditie nog steeds verder. Als HEIMATSCHILDER blijft hij steeds zoeken naar VERNIEUWING en ORIGINALITEIT.

Walter Vermeulen
Reageer per email.
Gallery Art.Jmaster   | Home | Artiesten | Over jmaster.be | Zelf exposeren | Inloggen