Kunstenaar: Van de Walle Hilde
HOME KUNSTENAARS OVER JMASTER.BE ZELF EXPOSEREN INLOGGEN
Welkom  
home > kunstenaars > keramisten > Van de Walle Hilde

Visie

“Ik ben gefascineerd door de immense kracht om ‘materie’ te vervormen tot een zelfgevormde deformatie.

Het materiaal, of het nu klei, gips of was is, daagt mij elke keer opnieuw uit. Het laat mij voortdurend aftasten wat het materiaal kan en doet, hoe en tot waar ik het kan sturen. Die confrontatie tijdens het creëren is intensief omdat het voelen van weerstand en het ervaren dat niet alles te grijpen is wat je in gedachte hebt, een permanente strijd teweeg brengt. Het is zowel een fysieke als mentale zoektocht, een wisselwerking tussen ratio en emotie.

De vorm van het beeld ligt in mijn visuele geheugen vast maar dit laat niet weg dat tijdens het creatieproces andere accenten ontstaan. Het materiaal, de beleving en het creatief emotionele gevoel van het moment, spelen een belangrijke rol tijdens het creatieproces.

Ik streef tijdens het beeldend werken naar een evenwicht tussen vrijheid en begrenzing, tussen vasthouden en loslaten. Het hoogtepunt bij het scheppen is het moment dat het beeld je loslaat om op zichzelf te staan, ‘individu’ wordt.

Mijn beelden zijn in zekere mate naturalistisch, doch geen letterlijke afbeelding van de werkelijkheid. Expressie en emotie krijgen toegang zonder opdringerig of letterlijk uitgebeeld te worden.

De sculpturen zijn eerder introverte personages, elke vorm van anekdotiek is verdwenen. Het is vooral een gevoel die ik injecteer zonder het daarom expliciet te willen weergeven.

De figuren zijn soms verstrengeld in elkaar, het gevoel die ‘zindert’ tussen de gestalten is belangrijker dan de uitbeelding ervan. Het zijn verstilde gedaanten op een bevroren moment, tijdloos en universeel.”
Reageer per email.
7687 keer bekeken sinds 07/02/2010
Gallery Art.Jmaster   | Home | Artiesten | Over jmaster.be | Zelf exposeren | Inloggen